Cheesecake s jahodovým, mangovým nebo borůvkovým sirupem

Těsto:

  • 1 1/2 šálky strouhaných sušenek
  • 1/4 šálku krystalového cukru
  • 1/2 šálku rozpuštěného másla

Náplň:

  • 4 balení krémového sýra v pokojové teplotě
  • 1 1/4 šálky krystalového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 4 velká vajíčka
  • 2/3 šálku zakysané smetany
  • 2/3 šálku smetany ke šlehán

Jak na to?

1. Předehřejte troubu na 160°C. Spodek 23cm pružné formy vystelte pečícím papírem a vnitřek vymažte máslem. 2. V míse smíchejte strouhané sušenky, cukr a rozpuštěné máslo. Tuto směs tlačte do dna formy. 3. V míse vysokým okrajem ušlehejte krémový sýr dohladka. 4. Přidejte cukr a vanilkový extrakt, a šlehejte, dokud není směs dobře propojená. 5. Přidejte vajíčka po jednom, za stálého šlehání. 6. Přidejte zakysanou smetanu a smetanu ke šlehání, a míchejte, dokud nebude směs hladká a dobře promíchaná. 7. Vlijte směs na připravený spodek v misce. 8. Misku s připraveným cheesecakem vložte do větší pekáčové formy a kolem ní nalejte horkou vodu tak, aby dosáhla zhruba do poloviny stran formy. Vytvořte tak vodní lázeň, která zabrání praskání cheesecaku. 9. Pečte v předehřáté troubě přibližně 55-60 minut, nebo dokud okraje nejsou pevné a střed je jemně chvějící se. 10. Vypněte troubu a lehce otevřete dvířka. Nechte cheesecake v troubě vychladnout asi hodinu. 11. Vyjměte cheesecake z vodní lázně a dejte ho vychladit do lednice nejméně 4 hodiny, nebo přes noc, aby ztuhl.

Podávání:

1. Opatrně vyjměte cheesecake z formy a přeneste ho na servírovací talíř. 2. Lžící nanesete jahodový sirup na vrchol cheesecaku. 3. Volitelně můžete ozdobit čerstvými jahodami pro extra efekt. 4. Nakrájejte a podávejte vychlazené. Dobrou chuť!